Teak vs. bamboe hout, wat zijn de verschillen?

KOSA-bamboo-trapleuning

Zowel teak als bamboe kent een lange geschiedenis en wordt al eeuwen door de mensheid gebruikt voor onder andere de productie van huizen, binnen- en buitenmeubilair en kozijnen. Bamboe speelt al jaren een belangrijke rol in Azië, met name in China. Teakhout komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar wordt tegenwoordig op grote schaal geproduceerd in tropische landen. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen teak en bamboe op het gebied van duurzaamheid, functionaliteit, verwerking en prijs.

De verschillende soorten

Teak bomen zijn onder te verdelen in drie soorten, terwijl er meer dan 1.200 bamboesoorten bestaan. Daarbij moet wel vermeldt worden dat een groot deel van de bamboesoorten niet geschikt is voor toepassingen van hout. Een teakboom wordt gemiddeld tussen de 60 en 100 voeten hoog. Het groeit echter een stuk trager dan bamboe. Een gemiddelde bamboeplant groeit 12 duimen per dag wat gelijk staat aan ongeveer 30 centimeter. Dit maakt bamboe een duurzaam alternatief, aangezien het minder tijd en inspanningen kost om bamboe te produceren. Hier vind je meer informatie over bamboe latten.

Eigenschappen teak hout

Teakhout staat wereldwijd bekend als een houtsoort van hoge kwaliteit. Zoals eerder vermeldt kom teak uit de tropen. Het nadeel is dat er jaarlijks veel tropische bomen gekapt worden om teakhout te winnen en nieuwe plantages aan te leggen. Vervolgens wordt het hout van ver uit de tropen naar de haven gebracht, wat milieubelastend is. Doordat er zoveel inspanningen geleverd moeten worden en omdat teak van hoge kwaliteit is, betaal je hier vaak veel geld voor. Teak wordt veel gebruikt in de schepen en meubelindustrie. Een groot voordeel van teak hout is dat het levenslang meegaat. Dit komt omdat teakhout over oliën en harsen beschikt die een vochtbeschermende werking hebben.

Eigenschappen bamboe hout

De laatste jaren zien we dat bamboe steeds populairder wordt. Steeds meer mensen beginnen de voordelen met betrekking tot duurzaamheid, onderhoud, functionaliteiten en prijs van bamboe hout in te zien. Het verschil tussen bamboe en teak is dat teak hout is en bamboe eigenlijk een grassoort. Ondanks dat komt bamboe qua dichtheid aardig in de buurt van teak, waardoor het eveneens een lange levensduur kent. Bamboe wordt gebruikt voor de bouw van decoratieve toepassingen en vloeren, meubels, keukens en huizen.

Geef een reactie