Hoe de laurier is ontstaan

De welbekende laurier wordt ook wel de Laurus Noblis genoemd en is al vanaf de oudheid een veelvoorkomende plant. In het Middellandse Zeegebied werden ze voor het eerste gebruikt en deze is later verspreid over een groot aantal landen. Wanneer je beter naar de laurier kijkt, zijn er twee verschillende soorten te onderscheiden. We kennen de gewone laurier zoals net werd benoemd, de Larus Nobilis, maar je kan ook kijken naar de Canarische Laurier. Deze variant wordt ook wel met de mooie naam Laurus Azorica beschreven. De laurier is in verschillende gedaantes te verkrijgen. In het geval van de laurier, worden ze echter vaak juist als kleine struiken verkocht. De plant zit dan nog in de pot of ze worden met een hoge stam geleverd.

Voor binnen en buiten

Voor zowel de huiskamer als de tuin is de laurier een uitstekende plant. Mocht er dus een langdurige vorstperiode aanbreken? Dan is het zeker aan te raden om de plant voor een tijdje uit de tuin te halen. Poot de laurier in een pot en zet deze veilig in de woonkamer totdat het weer iets warmer wordt. Door de kou kan deze plant namelijk doodvriezen en dat zouden we natuurlijk het liefst willen voorkomen. In ieder geval kan de laurier altijd zonder zorgen vanaf het voorjaar tot en met de herfst in de tuin staan. Indien je zou kiezen voor de laurierkers of een laurierhaag, dan heeft u geluk. Want deze mooie tuinafscheiding kan gewoon het gehele jaar in de tuin blijven staan. Wanneer je kiest voor de laurierkers, dan is een afstand van 1 meter tussen iedere plant voldoende om een mooie haag te vormen. Plant ze ten slotte tussen eind september en eind april voor het beste resultaat.

Een laurier snoeien

Voor het snoeien van jouw laurier bomen kan je gebruikmaken van een snoeischaar. De plant wordt namelijk veelal geknipt in een vorm naar keuze. Je kan hem het beste snoeien tussen de maanden mei en juni. Op die manier weet je zeker dat de nachtvorst geen schade kan toebrengen aan jouw planten. Ben je echter nog niet helemaal overtuigd van het nut? Misschien helpt dit dan een beetje. Door het snoeien van de laurier krijg je namelijk een mooie compacte plant. Zeker wanneer het dus als afscheiding tussen wordt gebruikt, is dit extra mooi om er uiteindelijk een groene muur van te creƫren. Natuurlijk kan je ook een elektrische snoeischaar gebruiken om de plant sneller te snoeien.

Ongedierte en ziektes

Er zijn drie belangrijke ongedierte en ziektes die de laurier kan aantasten. Het gaat hier namelijk om de bladluis, blad vlo en de schildluis. De schildluis is herkenbaar door de bruine ronde plaatjes die zich aan de onderkant van de bladeren vormen. Echter met een speciaal middel, genaamd Promanal, ben je hier zo weer vanaf. Tegen de blad vlo en de bladluis wordt Spruzit aangeraden. Dit vloeibare middel zal de luis verdrijven en het blad mooi groen maken.

Geef een reactie