De juiste verlichting kiezen

In een licht plan zijn verschillende soorten verlichting te onderscheiden. Om te beginnen is er de basis verlichting of hoofd verlichting Die moet de ruimte in één keer goed verlichten en dat doe je door middel van een lamp aan het plafond of met spotjes, met helder licht in een flinke lichtsterkte. Dat licht moet indirect schijnen op het plafond en zo het licht op een gelijkmatige manier verspreiden.

Functionele verlichting
Functionele verlichting is bedoeld als taakgerichte verlichting. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp. Het zal duidelijk zijn dat die ergens moet staan waar hij je goed bijlicht ligt als je een krant of boek leest.

Accent verlichting
Dit is directe verlichting die objecten als het ware in het zonnetje zet. Je kunt een schilderij of een ander kunstwerk extra aandacht geven door middel van een led spotje.

Sfeerverlichting
Dit vinden de meeste mensen het leukste onderdeel van het lichtplan. Als je de andere elementen op orde hebt kun je je uitleven met sfeerverlichting. De meest simpele manier om sfeerverlichting te creëren is het plaatsen van een timmer op je hoofd verlichting. Maar veel leuker is het natuurlijk om te werken met schemerlampjes, vloerlampen, spotjes, enzovoort.

Tot slot zijn er ook nog lampen die je neerzet, niet zozeer vanwege het licht, maar omdat ze zelf zo mooi zijn. Strikt genomen maken die geen deel uit van het lichtplan.

Tags:

Geef een reactie