De algemene eigenschappen van teak

Dat teakhout een sterke materiaalsoort is, is inmiddels wel voldoende bekend. Maar hoe behandel je teak nu eigenlijk het beste? En waar groeit het oorspronkelijk? Heeft het meerdere namen en waar is deze houtsoort allemaal voor te gebruiken? Wat kun je beter niet doen met teak en wat gerust wel?
Het lijkt soms een voordelige houtsoort, gezien veel mensen nog steeds de oude teak meubelen gratis aanbieden bij de Kringloopwinkel. Terwijl het tegenwoordig in “nieuwstaat” voor een veel hogere prijs wordt verkocht. Tenslotte heeft deze houtsoort ook zeer uitzonderlijke eigenschappen.Het behandelen van teak
Bijzondere eigenschappen zijn dat het vettig hout is en eenmaal luchtdroog geen vocht meer opneemt. Teak kun je frezen, boren, schaven en zagen maar alleen met hardmetalen werktuigen. Tijdens het schaven van teak kun je kleurvariaties ontdekken, van lichtbruin tot zelfs een soort oranje.

Teak kan gebruikt worden voor meubels, trappen, scheepsdek, gevelbekleding, vloeren, kozijnen en zelfs beeldhouwwerk. Zolang je teak niet behandelt, vergrijst het vanzelf. Met speciale teakolie vervang je de grijze laag door een mooie glanzende, die zeer lange tijd aanhoudt.

Andere benamingen
De oorsprong ligt in Indonesië, waar het Kayu Jati heet. Daarnaast wordt de naam vaak vermengd bij bewerkingen zoals in white wash teak, geborsteld teak en gerecycled oud teak. Voor deze houtsoort in gerecyclede vorm gebruikt men namen als: Doorleefd, Erosie, Dingklik en Kayu Meja Tua.

Tags:

Geef een reactie