Groene zeep: de vriend van onbehandeld teak

Een vlek is al snel gemaakt. Knoeien doen we namelijk allemaal. Met wijn, koffie, frisdrank, warme chocomelk… Heb je een onbehandelde teaktafel dan wil je natuurlijk de vlek zo snel mogelijk verwijderen. Gelukkig heeft teak een heel goede vriend in groene zeep: de zachte vlekverwijderaar.

Zachte zeep met olie
Groene zeep dankt zijn naam aan het feit dat het oorspronkelijk van hennepolie werd gemaakt. Dit gaf de transparante zeep een lichtgroene kleur, waardoor de naam snel gevonden werd. Tegenwoordig wordt de zeep van andere plantaardige oliën gemaakt. Dankzij de oliën blijft de zeep week en glibberig (net als een jelly pudding), waardoor je er makkelijk een sopje van kunt maken. Groene zeep heeft een groot vetoplossend vermogen en maakt makkelijk schoon, zonder agressief te zijn.

Help een vlek!
Zodra er geknoeid is op onbehandeld teakhout, dan is het verstandig om zo snel mogelijk dit af te nemen met een vochtige doek en verdunde groene zeep. Door de olie in de zeep krijgt de koffie, thee, melk of andere drankjes de kans niet om in het hout te trekken. Is de vlek al ingetrokken en zeker meer dan een dag oud? Ook geen paniek: neem een schuursponsje en maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep en schuur met de ruige kant van de spons over de vlek.

Lichte plek
Het kan wel zijn dat na het schuren en boenen op de plek van de vlek een lichtere plek ontstaat. Dat is niet erg. Laat het teakhout verder met rust en laat het bijkomen. Door gebruik van het meubelstuk en het verstrijken van de tijd zal deze plek vanzelf verdwijnen.

In het aanrechtkastje
Heb je veel onbehandeld teak in je woning – bijvoorbeeld op de vloer of als meubelstukken – dan is het aan te raden om een potje groene zeep in huis te halen. Het is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

Tags:

Geef een reactie